Wertheim's Worthless predictions for 2004 [Archive] - MensTennisForums.com

Wertheim's Worthless predictions for 2004

TheBoiledEgg
01-09-2004, 09:17 PM
I guarantee it
If you want to know what will happen in tennis in 2004, just read this


Tennis is back in the agate so all's right with the world. We made a New Year's resolution to stop making lousy predictions, but dozens of you have asked for another round of prognostications and we aim to please. Herewith, a list of divinations for the new tennis season which we guarantee* will come to pass.

* Guarantee the same way ISL guaranteed its solvency

1. The winner of the ATP Champions Race will be:
a) Andy Roddick
b) Roger Federer
c) Juan Carlos Ferrero
d) Andre Agassi

2. The player who will finish 2004 inhabiting the WTA's rankings aerie will be:
a) Kim Clijsters
b) Serena Williams
c) Venus Williams
d) Justine Henin-Hardenne

3. This player will return from a forgettable 2003 to make big waves:
a) Tommy Haas
b) Marat Safin
c) James Blake
d) Gustavo Kuerten

4. The Davis Cup winner will be:
a) Argentina
b) The U.S.
c) Spain
d) France

5. This player will win her first Major:
a) Amelie Mauresmo
b) Chanda Rubin
c) Kim Clijsters
d) Anastasia Myskina

6. This player will win his first Major:
a) Guillermo Coria
b) Rafael Nadal
c) Paradorn Srichaphan
d) Mark Philipoussis
e) None of the above

7. Serena Williams will:
a) To the delight of Nike, win all four Majors
b) Go through the entire season without a dubious 11th-hour withdrawal
c) Quit tennis to become a milliner
d) Win multiple Slams but, once again, play too few events to claim the top ranking

8. Pete Sampras will:
a) Rejoin the Tour as Josh Eagle's doubles partner
b) Remain so cloistered as to make Jimmy Connors look as ubiquitous as Snoop Dogg
c) Miss tennis and offer his coaching services to Roger Federer
d) Sign a 10-day contract with the L.A. Clippers

9. Andre Agassi will turn 34 and:
a) Abruptly leave tennis to become the fifth Wiggle
b) Finish ranked between No. 6 and No. 10 and announce that 2005 will be his final year
c) Lose early during a frustrating summer and officially retire at the U.S. Open
d) Turn in another strong year, giving little indication he's thinking about retirement

10. This Grand Slam champion will call it a career by year's end:
a) Lindsay Davenport
b) Monica Seles
c) Iva Majoli
d) Conchita Martinez

11. This player will become a household name (in households other than his/her own):
a) Maria Kirilenko
b) Wes Moodie
c) Victor Hanesu
d) Dinara Safina
e) All of the above

12. The Tennis Channel will:
a) Impressively continue its slow but steady growth
b) Syndicate The Vince Spadea Hour
c) Win a Cable Emmy for Mullet, the David Nalbandian reality series
d) Hire Rush Limbaugh as a correspondent

13. This unpleasant issue will hound the sport more than ever:
a) Performance-enhancing drugs
b) The economic disparity between the Slams and the run-of-the-mill tour events
c) The rash of injuries caused by overplaying and an increasingly competitive workforce
d) The overcooked cocktail weenies during cocktail hour at the Clijsters-Hewitt wedding

14. The catchphrase heard most often in 2004 will be:
a) "Why did I bother playing the Olympics?"
b) "That's Mr. Schuettler to you."
c) "Game, Set, Match, Miss Loit."
d) "I'm Brian Fellows."

My answers:
1. b
2. a
3. b
4. a
5. c
6. e
7. d
8. b
9. b
10. b
11. e
12. a
13. c
14. a


Sports Illustrated senior writer Jon Wertheim covers tennis for the magazine and is a regular contributor to SI.com.

TheBoiledEgg
01-09-2004, 09:20 PM
Worthless forgot that the Argies are gonna lose in Moscow ;) :p

J. Corwin
01-09-2004, 09:38 PM
Thanks TBE.

We'll see how absolutely wrong he is come end of this year. ;) :p

J. Corwin
01-09-2004, 09:38 PM
And of course: All hop on the Fed Express! ;)

jrm
01-09-2004, 09:52 PM
BTW, Wesley Moodie any info about him? Silently burst into top 100 last year. What is his game like?

I think Serena is poised to repeat Steffi's achievement from 1988.

TheBoiledEgg
01-09-2004, 09:56 PM
Moodie has a massive serve and a net-rusher (so i heard)

Deboogle!.
01-09-2004, 10:27 PM
lol I love Wertheim.... I think he's one of the better tennis columnists, in the US anyway.

Ma. Estefania
01-09-2004, 11:18 PM
I think Serena is poised to repeat Steffi's achievement from 1988.

Well....but it won't be this year at least, coz I've just read on Yahoo Sports website that she has withdrawn from the AO due a knee injury. :rolleyes:

Tennis Fool
01-10-2004, 03:42 AM
What's the :rolleyes: for? She's not ready to compete, same as Haas.

Action Jackson
01-10-2004, 03:48 AM
True, no need to rush into competition and put themselves out for a longerperiod of time.

Btw, TF did you get the Andreev information? I put some on there for you in the Russian forum.

Action Jackson
01-10-2004, 03:49 AM
The question is how many will he get right, and not how many he will get wrong?

WyverN
01-10-2004, 04:00 AM
1. The winner of the ATP Champions Race will be:
a) Andy Roddick
b) Roger Federer ANSWER
c) Juan Carlos Ferrero
d) Andre Agassi

2. The player who will finish 2004 inhabiting the WTA's rankings aerie will be:
a) Kim Clijsters
b) Serena Williams
c) Venus Williams
d) Justine Henin-Hardenne ANSWER

3. This player will return from a forgettable 2003 to make big waves:
a) Tommy Haas
b) Marat Safin ANSWER, although depends how big
c) James Blake
d) Gustavo Kuerten

4. The Davis Cup winner will be:
a) Argentina
b) The U.S. ANSWER
c) Spain
d) France

5. This player will win her first Major:
a) Amelie Mauresmo
b) Chanda Rubin
c) Kim Clijsters MOST LIKELY ALTHOUGH PROBABLY NOT THIS YEAR, HENIN IS TO TALENTED
d) Anastasia Myskina

6. This player will win his first Major:
a) Guillermo Coria
b) Rafael Nadal
c) Paradorn Srichaphan
d) Mark Philipoussis
e) None of the above YEP
9. Andre Agassi will turn 34 and:
a) Abruptly leave tennis to become the fifth Wiggle
b) Finish ranked between No. 6 and No. 10 and announce that 2005 will be his final year ANSWER
c) Lose early during a frustrating summer and officially retire at the U.S. Open
d) Turn in another strong year, giving little indication he's thinking about retirement



14. The catchphrase heard most often in 2004 will be:
a) "Why did I bother playing the Olympics?" ANSWER
b) "That's Mr. Schuettler to you."
c) "Game, Set, Match, Miss Loit."
d) "I'm Brian Fellows."


You can go to the bank with those picks

WyverN
01-10-2004, 04:05 AM
Along with these exclusive WyverN 2004 predictions:

A. Hewitt will not make a slam final in 2004 (90% certain he wont make a semi)

B. Australia will not win Davis Cup

C.Schuettler will tumble in the rankings

D. Coria's clay courts results wont be as impressive

D. Roddick will stay in top 3, or top 5 at the worst

E. Ferrero wont make it past 3rd round at Wimbledon

Leo
01-10-2004, 04:08 AM
USA win Davis Cup? I think not. Not nearly enough back-up for Roddick.

Does Wertheim actually think think those young players will all become house-hold names in the United States?! :eek: More like none of them.

WyverN
01-10-2004, 04:11 AM
USA win Davis Cup? I think not. Not nearly enough back-up for Roddick.


hello?
They got a great doubles team and Mardy fish or James Blake is far better then most other teams second best player.

Federer almost carried the whole Switzerland team in his suitcase last year.

Leo
01-10-2004, 04:12 AM
Wyvern, give it up (re: new predictions). :rolleyes:

Leo
01-10-2004, 04:14 AM
hello?
They got a great doubles team and Mardy fish or James Blake is far better then most other teams second best player.

Federer almost carried the whole Switzerland team in his suitcase last year.

1) It's yet to be seen whether McEnroe will actually make the right decision and chose the Bryans for every tie. He seems very paranoid that one of his singles players will get injured during the tie, thus he usually brings extra singles players and not a proper doubles team. And anyway, if the USA are away from home, they'll be put on clay and then they're screwed.

2) I don't care what he almost did. Fact is, Switzerland didn't win.

WyverN
01-10-2004, 04:28 AM
1) And anyway, if the USA are away from home, they'll be put on clay and then they're screwed.


Only against Argentina or Spain, Spain is on the other side of the draw and pretty sure USA have home advantage against Argentina

WyverN
01-10-2004, 04:29 AM
Wyvern, give it up (re: new predictions). :rolleyes:

how about making some predictions of your own instead of rolling your eyes

Action Jackson
01-10-2004, 04:43 AM
The USA will not win the Davis Cup. Ok, the USA should beat Austria and if Australia beat Sweden, well you have a quarter final tie of Australia vs USA in Australia.

This tie logically should be played on clay to negate Roddick. In Davis Cup Hewitt and the Poo have had huge wins on the clay.

Hewitt beat Costa and Guga in their own countries on his worst surface against hostile crowds. The Poo was very vital in their 99 win against the French.

The Aussies have had some good results on clay in very difficult conditions, and some shockers as well, whereas the Americans haven't done anything in DC since 95.

I don't expect Roddick to win 2 matches on clay against either one of these players, the Americans might win the doubles, but I don't think whoever the number 2 player (Fish or Blake) would be good enough to win one of the singles matches.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 05:17 AM
Ooohh! Picking Justine and Federer to top the rankings! Talk about going out on a limb! ;)

Deboogle!.
01-10-2004, 05:24 AM
1) It's yet to be seen whether McEnroe will actually make the right decision and chose the Bryans for every tie. He seems very paranoid that one of his singles players will get injured during the tie, thus he usually brings extra singles players and not a proper doubles team. And anyway, if the USA are away from home, they'll be put on clay and then they're screwed.

Well it worked against Slovak Republic and with the #1 doubles team in the world, he'd be stupid not to. Then again that's questionable anyway ;) I think the USA is capable of winning DC this year, do I think it's likely? No probably not, but I think it's not out of the realm of all things possible.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 05:25 AM
The USA will not win the Davis Cup. Ok, the USA should beat Austria and if Australia beat Sweden, well you have a quarter final tie of Australia vs USA in Australia.

This tie logically should be played on clay to negate Roddick. In Davis Cup Hewitt and the Poo have had huge wins on the clay.

Hewitt beat Costa and Guga in their own countries on his worst surface against hostile crowds. The Poo was very vital in their 99 win against the French.

The Aussies have had some good results on clay in very difficult conditions, and some shockers as well, whereas the Americans haven't done anything in DC since 95.

I don't expect Roddick to win 2 matches on clay against either one of these players, the Americans might win the doubles, but I don't think whoever the number 2 player (Fish or Blake) would be good enough to win one of the singles matches.
Just wanted to voice my agreement. The USA beating Australia on clay? Australia would even have a good shot at the doubles, imo. That's assuming that the Aussie's actually put them on clay... and I can't imagine them not.

Either than that, the USA stands a pretty good chance, so long as they don't get Spain in the finals... or any other team with a half decent clay court players who could give them a run "away" for that matter... what side of the draw is Team Fed on?

Chloe le Bopper
01-10-2004, 05:26 AM
Well it worked against Slovak Republic and with the #1 doubles team in the world, he'd be stupid not to. Then again that's questionable anyway ;) I think the USA is capable of winning DC this year, do I think it's likely? No probably not, but I think it's not out of the realm of all things possible.
In theory, even Canada could win ;)

Leo
01-10-2004, 05:34 AM
how about making some predictions of your own instead of rolling your eyes

I'm not against you making predictions in general, I'm just against you saying things like: "I'm 90% sure Hewitt won't make a Grand Slam semifinal this year." You can't be sure since you can't read the future.

I generally don't make predictions this early in the year. I do believe, however, that Hewitt will reach the Top #5 again this year (I know you think otherwise ;)). I also happen to think the Aussie will reach a Grand Slam final - possibly win one - it would most likely be the Australian or US Open. I predict Federer to end the year as the world #1 in the men's, and possibly Kim Clijsters or Serena Williams in the women's. It's too early in the season for me to say much more than that.

In terms of Davis Cup, Argentina and Australia are my top two choices. I don't know which one of these two to pick, since I haven't carefully analyzed the draw.

Action Jackson
01-10-2004, 05:35 AM
Originally posted by Queen Rebecca
what side of the draw is Team Fed on?

They are on the same side of the draw as Spain. The winner of Romania/Switz, would play the winner of Croatia/France, which is the same side as Canada.

That's assuming that the Aussie's actually put them on clay... and I can't imagine them not.

It's obvious that they would, they put clay down when they were playing England and expecting Henman and Nandro boy to play, but neither of them played. But against the US well it makes sense.

Deboogle!.
01-10-2004, 05:41 AM
In theory, even Canada could win ;)

well yes of course, in a sport like tennis anything is possible... that's why it's so interesting right? :)

Anyway, my point was that I think Team USA, assuming the Bryans are included, have the player depth to win. Especially if Mardy, Taylor, and Robby keep improving at the pace they've been improving on... assuming they have no trouble against Austria and would then meet Australia, who knows what those guys will play like and what will happen. Even if Australia puts them on clay, anything can happen. Everyone was expecting Mardy to lose to Kucera and he won, and obviously Hewitt and Flip are better than Kucera, but I'm not saying I do think they'll win, all I'm saying is that yes, while perhaps *unlikely*, I've heard way wackier predictions than the USA will win DC 2004.

faboozadoo15
01-10-2004, 05:49 AM
i actually think federer will caryy the swiss team to at least the final...
australia had more trouble with one mad team federer than they did with the whole country of spain....

WyverN
01-10-2004, 06:05 AM
i actually think federer will caryy the swiss team to at least the final...
australia had more trouble with one mad team federer than they did with the whole country of spain....

It is possible but they need a good doubles combo

WyverN
01-10-2004, 06:11 AM
The USA will not win the Davis Cup.

Will not is strong words. We will see.


Ok, the USA should beat Austria and if Australia beat Sweden, well you have a quarter final tie of Australia vs USA in Australia.

This tie logically should be played on clay to negate Roddick. In Davis Cup Hewitt and the Poo have had huge wins on the clay.


Few years ago Roddick and Hewitt played at the French Open, it was 1 set all 2-2 before Roddick retired. This was when Roddick was still very much a "new ball".

After Phillipoussis lost to Moya in DC on grass in Australia I don't think him beating anyone is a certainty. If the tie happens it will be 60-40 in favour of America in my opinion

Leo
01-10-2004, 06:15 AM
Will not is strong words. We will see.


Isn't the pot calling the kettle black? ;)

WyverN
01-10-2004, 06:18 AM
Isn't the pot calling the kettle black? ;)

I am glad he used those words. Usually it is only me putting my head on the chopping block.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 06:24 AM
After Phillipoussis lost to Moya in DC on grass in Australia I don't think him beating anyone is a certainty.

He won the match that mattered, though, as he always does in Davis Cup. And he did it with a bum shoulder to boot. Um... granted, this was against Ferrero... who is flakey.

I don't think that Australia-USA would be one-sided, but I'll go with Australia if this happens. Assuming they are full strength. If they are down one player, they are toast... and that isn't necessarily so with the Americans. Since the tie would likely be on clay, not having Roddick there wouldn't be as big of a deal to team USA as it would be for Australia if they were missing Mark or Lleyton.

J. Corwin
01-10-2004, 06:27 AM
Well if USA v. Australia happens, I think the U.S. can muster two singles wins between them (Roddick and whoever else)...and with Bryan Bros. winning doubles.

Action Jackson
01-10-2004, 06:28 AM
Originally Posted by WyverN
Will not is strong words. We will see.

I should have clarified that statement, that they will not win it this year. Of course if their nucleus continues to improve then they are a chance in the future, though I don't see them doing a France last time they won a Davis Cup by winning the cup without playing a match at home.

I did see the Hewitt/Roodick match at the FO, but this would be DC not a regular tournament, as you know these are two different types of pressure environments. You know how good your friend Hewitt is in DC, he loves DC and lifts his game accordingly. So don't you rate those wins over Guga and Costa were fantastic efforts?

After Phillipoussis lost to Moya in DC on grass in Australia I don't think him beating anyone is a certainty. If the tie happens it will be 60-40 in favour of America in my opinion

If the tie happens, do you want another bet? There is no way the US would be favourites, but lets see first whether it happens. If they play this tie on clay, plus it's away from home those factors are not in the Americans favour.

Overall I think the Australians are better on clay than the Americans. Roddick may have won 4 clay titles, but he really hasn't beaten anyone of note on clay, whereas Hewitt and the Poo have.

Hewitt is more than likely to win both his matches, they are a chance in the doubles and the Poo has come through when it counts 99 DC and 03 DC final.

Action Jackson
01-10-2004, 06:31 AM
Yes, Rebecca you are right they would have to be at full strength as in the same team that won last year. I wonder who would play singles if Hewitt or the Poo were unavailable?

Chloe le Bopper
01-10-2004, 06:36 AM
Yes, Rebecca you are right they would have to be at full strength as in the same team that won last year. I wonder who would play singles if Hewitt or the Poo were unavailable?
Wayne Arthurs? ;)
Todd Reid? ;)

Chloe le Bopper
01-10-2004, 06:37 AM
Well if USA v. Australia happens, I think the U.S. can muster two singles wins between them (Roddick and whoever else)...and with Bryan Bros. winning doubles.
Which player do you think Roddick is going to beat? Mark or Hewitt? In Australia on clay? I don't see it.

We'll see ;)

Action Jackson
01-10-2004, 06:37 AM
Arthurs or Reid. It doesn't fill the loins with fear, if you were the opposition.

Though Arthurs managed to make the 4th round one year at RG, that was quite funny. One of the rare times I saw 4 tiebreaks in a claycourt match.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 06:38 AM
Can we all agree that the ugliest (and perhaps, least interesting) tie of the first round will be Canada-Dutchies? ;) Who the heck wants to see ANY of those guys on the dirt? :p (*ahem* Apologies Verkerk)

WyverN
01-10-2004, 06:39 AM
I did see the Hewitt/Roodick match at the FO, but this would be DC not a regular tournament, as you know these are two different types of pressure environments. You know how good your friend Hewitt is in DC, he loves DC and lifts his game accordingly. So don't you rate those wins over Guga and Costa were fantastic efforts?


That does not mean he is some super player in DC. He lost both singles matches in 99 final.


Hewitt is more than likely to win both his matches, they are a chance in the doubles and the Poo has come through when it counts 99 DC and 03 DC final.

I can very easily see Bryans winning the doubles and Mark losing both singles. That does not even bring Hewitt into play who would be 50-50 against Roddick and 60-40 favourite against Fish/Blake.

Poo winning the 5th set was as much Ferrero going nutty as Poo coming through.

WyverN
01-10-2004, 06:41 AM
Can we all agree that the ugliest (and perhaps, least interesting) tie of the first round will be Canada-Dutchies? ;) Who the heck wants to see ANY of those guys on the dirt? :p (*ahem* Apologies Verkerk)

What a dream draw for both of them. Either team would probably be thrashed if they were playing anyone else.

LOL@ the tie being on clay.

WyverN
01-10-2004, 06:43 AM
Which player do you think Roddick is going to beat? Mark or Hewitt? In Australia on clay? I don't see it.

We'll see ;)

What makes Mark favourite against Roddick on clay?

Chloe le Bopper
01-10-2004, 06:44 AM
That does not mean he is some super player in DC. He lost both singles matches in 99 final.

He was also 18 and inexperienced in that final.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 06:47 AM
What makes Mark favourite against Roddick on clay?
Because I like him better? I kid, I kid.

He's had better results at Roland Garros, having at least made the fourth round. That's something. Granted, Roddick has won some clay titles... but let's face it - his best clay wins of all time are against Coria (when he was out of the top 60... 100 even?... and coming back) and Davydenko!

Mark has also led a DC team on clay before, something that Roddick has not.

So I give Mark the nod due to his experience, and the fact that he's proved he actually beat decent plays on clay before. Roddick hasn't. That isn't to say that he can't or won't... when he does, I'll be happy to acknowledge it.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 06:47 AM
What a dream draw for both of them. Either team would probably be thrashed if they were playing anyone else.

LOL@ the tie being on clay.
It's going to be so ugly. But that won't stop me from watching it. This will be the first tim I've ever gotten Davis Cup live ... well, except for when we beat Brazil last fall.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 06:49 AM
It's going to be so ugly. But that won't stop me from watching it. This will be the first tim I've ever gotten Davis Cup live ... well, except for when we beat Brazil last fall.
Just wanted to add something...

Much to my amusement, the Canadian coach was dissapointed that we didn't draw the USA, Spain, or Argentina. He wanted to play "the best" at home, so that all eyes would be tennis in this country for once. Even then, he wasn't doing more than wishful thinking. You think anybody here cares about Andy Roddick or Juan Carlos Ferrero, when Joe Sakic or Martin Brodeur are in town? ;)

Action Jackson
01-10-2004, 06:54 AM
Originally posted by WyverN
I can very easily see Bryans winning the doubles and Mark losing both singles. That does not even bring Hewitt into play who would be 50-50 against Roddick and 60-40 favourite against Fish/Blake.

Of course you are forgetting that Mark is 6-1 on clay in DC ties, sure there were a few gimps he played, but when he needed to play well, he produced the goods in the final. He has also won a clay title not one in the US, and he is better on that surface and beaten better players than Fish or Blake.

Whether Hewitt comes into or not, depends if he is the number 1 Aussie coming into the tie. If he is number 1 then he has a huge affect, of course it's possible that Woodbridge/Arthurs could win the doubles as well.

That does not mean he is some super player in DC. He lost both singles matches in 99 final.

Continue keep on selling Hewitt short, overall he has a fantastic record and that is something you can't deny. Hahaha, lest we forget one of those losses was in a dead rubber.

As I said if this tie happens, back up your view that the US will win.

FanOfHewitt
01-10-2004, 06:58 AM
I think that if the tie does happen, Australia should play the USA on grass. Mark's best surface is grass and Hewitt has won a higher percentage of matches on grass than on any other surface.
I'd back Mark to beat Roddick on grass in front of a parochial home crowd. I'd also give Hewitt a big chance to beat Roddick on grass. Though grass would help Roddick's serve, I think Hewitt's ability to return serve would still hold him in good stead on the surface. Hewitt will be able to exploit Roddick's weaker groundstrokes on a skidding surface. Roddick still has sub-standard volleys so there'd be no advantage for him there. Grass would probably favour Roddick more than Hewitt but the advantages of having Mark on his favourite surface heavily outweigh the disadvantages of having Hewitt on grass.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 07:02 AM
Hahaha, lest we forget one of those losses was in a dead rubber.

?

I'm pretty sure that Mark won a 5th live rubber in that final, no?

Action Jackson
01-10-2004, 07:03 AM
I don't agree that grass in this instance would be that beneficial. Roddick and Fish are both very capable on grass, and less so on clay.

Isn't the object of having a home advantage to make it as difficult for the visitors as possible? Roddick could very easily both his singles on grass, and Fish could easily win a match as well.

If they played it on clay, this would be a bigger disadvantage to the Americans, than the Australians.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 07:04 AM
I think that if the tie does happen, Australia should play the USA on grass. Mark's best surface is grass and Hewitt has won a higher percentage of matches on grass than on any other surface.
I'd back Mark to beat Roddick on grass in front of a perochial home crowd. I'd also give Hewitt a big chance to beat Roddick on grass. Though grass would help Roddick's serve, I think Hewitt's ability to return serve would still hold him in good stead on the surface. Hewitt will be able to exploit Roddick's weaker groundstrokes on a skidding surface. Roddick still has sub-standard volleys so there'd be no advantage for him there. Grass would probably favour Roddick more than Hewitt but the advantages of having Mark on his favourite surface heavily outweigh the disadvantages of having Hewitt on grass.
Because we all remember how well Hewitt returned Karlovic's serves and exposed his weaknesses off the ground...

No, I disagree with you here. Roddick is pretty damn good on grass, and is only going to get better. Putting him on grass when clay is the other obvious option, would be suicide.

Action Jackson
01-10-2004, 07:05 AM
Hewitt lost to Grosjean 6-4 6-3 in the 5th match of the 99 DC final.

The Poo played fantastic and steamrolled Pioline 6-3 5-7 6-1 6-2 to win the Davis Cup in the 4th rubber.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 07:05 AM
I don't agree that grass in this instance would be that beneficial. Roddick and Fish are both very capable on grass, and less so on clay.

Isn't the object of having a home advantage to make it as difficult for the visitors as possible? Roddick could very easily both his singles on grass, and Fish could easily win a match as well.

If they played it on clay, this would be a bigger disadvantage to the Americans, than the Australians.
Not to mention Dent...

Playing on grass would be as wise as shooting themselves in the foot before their match, imo.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 07:06 AM
Hewitt lost to Grosjean 6-4 6-3 in the 5th match of the 99 DC final.

The Poo played fantastic and steamrolled Pioline 6-3 5-7 6-1 6-2 to win the Davis Cup in the 4th rubber.
Thanks. I didn't watch it, obviously. I was going entirely by memory, and for some reason I always thought that Mark played the last match. My bad!

Action Jackson
01-10-2004, 07:08 AM
You never know they might try and bribe Taylor Dent for a last minute allegience switch.

Seriously, I don't see how grass would be an option with a squad of Roddick, Dent and Fish. That is some serious firepower on the grass, that could do some damage.

If they were that generous then the DC final would have been played on clay against Spain.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 07:14 AM
Speculation is fun. My Matrix Algebra? Not so much!

Good night ;)

FanOfHewitt
01-10-2004, 07:23 AM
Because we all remember how well Hewitt returned Karlovic's serves and exposed his weaknesses off the ground...

No, I disagree with you here. Roddick is pretty damn good on grass, and is only going to get better. Putting him on grass when clay is the other obvious option, would be suicide.

True, but don't forget that he has also won 5 titles on grass including a Wimbeldon. He's hardly a hack on the surface. Have Roddick, Dent, Blake and Fish won that many titles combined on grass?

And despite Mark's good showing in Davis Cup on clay, all in all I don't think he plays that well on clay. Like I said, I'd favour him to beat Roddick and anyone else the USA plays on grass. I don't feel confident saying that on any other surface, including clay.

I'd also prefer to have Lleyton with his back to the wall on a surface he doesn't prefer than Mark with his back to the wall on a surface which he doesn't prefer that much.

And by the way, Hewitt has wins over both Dent and Fish on Grass..

WyverN
01-10-2004, 11:00 AM
After Mark lost to Moya and squeaked past Ferrero on grass I would hardly rely on him to do anything against Roddick.

Chloe le Bopper
01-10-2004, 07:15 PM
After Mark lost to Moya and squeaked past Ferrero on grass I would hardly rely on him to do anything against Roddick.
Agreed.

Playing on grass would be a horrible, horrible idea.

As for Hewitt's wins on grass over Dent and Fish... how long ago was that? ;) And did Dent not actually give him a fair match... was that 2 years ago?

Fedex
01-10-2004, 07:31 PM
Predictions:
Federer WILL be the year end #1
US Wont win Davis Cup
Federer will win at least 1 slam
Hewitt wont win any slam
He wont make the finals either
Justine will end the year #1 atop Serena(Justine's more talented than Serena, but Serena would be #1 if she played more events) As you can see talent dosent describe who dominates womens tennis(or Mauresmo would have at least 1 major by now!)
Clijsters will not win a major(Her chance in in Australia, since serena will not be playing in Australia this year, but hopefully Justine & Venus will stop her(like always ;)
And my favorite: Roddick wont win a slam(but may be in the finals of one)

Tennis Fool
11-22-2004, 04:26 AM
Bump. It's the end of the year :)

Wertheim was remarkabley correct with the ATP, but completely off on the WTA. Not surprising however, didn't most of us think that we'd have a 3-way dogfight among Kim, Justine and Serena??? Who would have thought the answer to the WTA player to win her first major would be Nastya??? The catchphrase most often used in 2004 was something with "Federer" and "Music". The only question remaining now is who will win DC? Not the W. answer "Argentina".

Fedex
11-22-2004, 04:34 AM
Thanks for that, and I see Jon Worthless, was wrong about most of his predictions, again. :)

Fedex
11-22-2004, 04:35 AM
Predictions:
Federer WILL be the year end #1
US Wont win Davis Cup
Federer will win at least 1 slam
Hewitt wont win any slam
He wont make the finals either
Justine will end the year #1 atop Serena(Justine's more talented than Serena, but Serena would be #1 if she played more events) As you can see talent dosent describe who dominates womens tennis(or Mauresmo would have at least 1 major by now!)
Clijsters will not win a major(Her chance in in Australia, since serena will not be playing in Australia this year, but hopefully Justine & Venus will stop her(like always ;)
And my favorite: Roddick wont win a slam(but may be in the finals of one)
Hmm, I dont think I did so bad.

Tennis Fool
11-22-2004, 04:38 AM
Thanks for that, and I see Jon Worthless, was wrong about most of his predictions, again. :)
Yeah, I added more thoughts to my bump. In his defense, who could've seen the disease of injury affecting the WTA? Plus, who would have thought Lindsay would be #1???

Tennis Fool
11-22-2004, 04:40 AM
Hmm, I dont think I did so bad.
No, you did well, although underestimated Hewitt. I think we all did ;) I think 2005 will be more unpredictable on both sides.

Tennis Fool
11-22-2004, 04:43 AM
Along with these exclusive WyverN 2004 predictions:

A. Hewitt will not make a slam final in 2004 (90% certain he wont make a semi)

B. Australia will not win Davis Cup

C.Schuettler will tumble in the rankings

D. Coria's clay courts results wont be as impressive

D. Roddick will stay in top 3, or top 5 at the worst

E. Ferrero wont make it past 3rd round at Wimbledon

Haha time to make fun of people :nerner:

You're no better predictor than Wertheim ;)

Tennis Fool
11-22-2004, 04:46 AM
The USA will not win the Davis Cup. Ok, the USA should beat Austria and if Australia beat Sweden, well you have a quarter final tie of Australia vs USA in Australia.

This tie logically should be played on clay to negate Roddick. In Davis Cup Hewitt and the Poo have had huge wins on the clay.

Hewitt beat Costa and Guga in their own countries on his worst surface against hostile crowds. The Poo was very vital in their 99 win against the French.

The Aussies have had some good results on clay in very difficult conditions, and some shockers as well, whereas the Americans haven't done anything in DC since 95.

I don't expect Roddick to win 2 matches on clay against either one of these players, the Americans might win the doubles, but I don't think whoever the number 2 player (Fish or Blake) would be good enough to win one of the singles matches.

Nice call about the clay. Wrong team (Australia).

Tennis Fool
11-22-2004, 04:47 AM
the USA stands a pretty good chance, so long as they don't get Spain in the finals...
JINX :p

Tennis Fool
11-22-2004, 04:51 AM
I'm not against you making predictions in general, I'm just against you saying things like: "I'm 90% sure Hewitt won't make a Grand Slam semifinal this year." You can't be sure since you can't read the future.

I generally don't make predictions this early in the year. I do believe, however, that Hewitt will reach the Top #5 again this year (I know you think otherwise ;)). I also happen to think the Aussie will reach a Grand Slam final - possibly win one - it would most likely be the Australian or US Open. I predict Federer to end the year as the world #1 in the men's, and possibly Kim Clijsters or Serena Williams in the women's. It's too early in the season for me to say much more than that.

In terms of Davis Cup, Argentina and Australia are my top two choices. I don't know which one of these two to pick, since I haven't carefully analyzed the draw.
AMAZINGLY good calls, sir :yeah:
Just a question: Why did you pick Hewitt to do so well when others (including me) had written him off?

Like I said before, everybody was off on the WTA.

Surprised no one was mentioning DC and Spain :confused:

Action Jackson
11-22-2004, 04:54 AM
Nice call about the clay. Wrong team (Australia).

Yeah thanks I am thinking about my comments for 2005 now.

Tennis Fool
11-22-2004, 04:55 AM
All this talk about Australia. What happened to them again :shrug:

Action Jackson
11-22-2004, 04:58 AM
All this talk about Australia. What happened to them again :shrug:

The Poo played like a big joke and the Swedes beat them easily.

Fedex
11-22-2004, 04:59 AM
All this talk about Australia. What happened to them again :shrug:
Poo collapsing is the primary reason.

Fedex
11-22-2004, 05:00 AM
Haha time to make fun of people :nerner:

You're no better predictor than Wertheim ;)
He was right about most things, but like me, underestimated Hewitt.

liptea
11-22-2004, 05:03 AM
Surprised no one was mentioning DC and Spain :confused:

In another thread, someone was saying that it was surprising that Moya always qualified for TMC, even though he was a nonentity throughout the year. I think Spain tends to be a lot like that, flys more under the radar than the USA (Roddick?) team and the Australian (Hewitt?) team.

I will say that I wasn't on MTF during the thread, but I called Spain and didn't call Hewitt.

Did ANYONE call Sharapova?

Action Jackson
11-22-2004, 05:05 AM
I can safely say no one called Gaudio.

Though to be fair to Worthless he did say Gaudio would make the semis.

Chloe le Bopper
11-22-2004, 05:47 AM
JINX :p
:angel:

liptea
11-22-2004, 06:30 AM
Though to be fair to Worthless he did say Gaudio would make the semis.

Which is probably more than anyone else would've picked.

Leena
11-22-2004, 06:34 AM
When the draw came out, I seriously did pick Gaudio for the SF. :)

Action Jackson
11-22-2004, 06:38 AM
When the draw came out, I seriously did pick Gaudio for the SF. :)

I love it when you are insincere. :)

Leena
11-22-2004, 06:42 AM
I love it when you are insincere. :)
Actually, I remember I picked Canas. Close enough. :p

Action Jackson
11-22-2004, 06:49 AM
Actually, I remember I picked Canas. Close enough. :p

I have to agree there. I remember one of my friends was there a Gaudio fan said I hope he gets a fastcourt gimp in the 1st round, and then he saw Cañas the opponent and his words were apart from a few expletives. "No, no, no not f***ing him, no way that's bullshit and so on". He likes Cañas well, but he didn't want to see that in the 1st round.

Iheartandy&roger
11-22-2004, 07:09 AM
1. The winner of the ATP Champions Race will be:
a) Andy Roddick
b) Roger Federer :) my answer
c) Juan Carlos Ferrero
d) Andre Agassi

2. The player who will finish 2004 inhabiting the WTA's rankings aerie will be:
a) Kim Clijsters
b) Serena Williams
c) Venus Williams
d) Justine Henin-Hardenne :) my answer

3. This player will return from a forgettable 2003 to make big waves:
a) Tommy Haas
b) Marat Safin :) my answer he's been playing quite well lately
c) James Blake
d) Gustavo Kuerten

4. The Davis Cup winner will be:
a) Argentina
b) The U.S. :) my answer
c) Spain
d) France

5. This player will win her first Major:
a) Amelie Mauresmo :)
b) Chanda Rubin
c) Kim Clijsters Amelie and Anastasia both are playing awesome!
d) Anastasia Myskina :)

6. This player will win his first Major:
a) Guillermo Coria :) my answer
b) Rafael Nadal
c) Paradorn Srichaphan
d) Mark Philipoussis
e) None of the above

7. Serena Williams will:
a) To the delight of Nike, win all four Majors
b) Go through the entire season without a dubious 11th-hour withdrawal
c) Quit tennis to become a milliner
d) Win multiple Slams but, once again, play too few events to claim the top ranking :) my answer

8. Pete Sampras will:
a) Rejoin the Tour as Josh Eagle's doubles partner
b) Remain so cloistered as to make Jimmy Connors look as ubiquitous as Snoop Dogg :) lol
c) Miss tennis and offer his coaching services to Roger Federer
d) Sign a 10-day contract with the L.A. Clippers

9. Andre Agassi will turn 34 and:
a) Abruptly leave tennis to become the fifth Wiggle
b) Finish ranked between No. 6 and No. 10 and announce that 2005 will be his final year
c) Lose early during a frustrating summer and officially retire at the U.S. Open
d) Turn in another strong year, giving little indication he's thinking about retirement :) my answer yah Agassi!

10. This Grand Slam champion will call it a career by year's end:
a) Lindsay Davenport
b) Monica Seles :) my answer
c) Iva Majoli
d) Conchita Martinez

11. This player will become a household name (in households other than his/her own):
a) Maria Kirilenko
b) Wes Moodie
c) Victor Hanesu
d) Dinara Safina :) my answer
e) All of the above

12. The Tennis Channel will:
a) Impressively continue its slow but steady growth :) hopefully!
b) Syndicate The Vince Spadea Hour
c) Win a Cable Emmy for Mullet, the David Nalbandian reality series
d) Hire Rush Limbaugh as a correspondent

13. This unpleasant issue will hound the sport more than ever:
a) Performance-enhancing drugs
b) The economic disparity between the Slams and the run-of-the-mill tour events
c) The rash of injuries caused by overplaying and an increasingly competitive workforce :)
d) The overcooked cocktail weenies during cocktail hour at the Clijsters-Hewitt wedding

14. The catchphrase heard most often in 2004 will be:
a) "Why did I bother playing the Olympics?" :) definately they were a waste!
b) "That's Mr. Schuettler to you."
c) "Game, Set, Match, Miss Loit."
d) "I'm Brian Fellows."

Fedex
11-22-2004, 07:41 AM
Isn't it alittle too late to reply and make predictions for 2004?

Action Jackson
11-22-2004, 07:45 AM
Just a bit late.

alfonsojose
11-22-2004, 12:48 PM
Lindsay finished as no. 1 :yeah:

Leena
11-23-2004, 02:23 AM
I have to agree there. I remember one of my friends was there a Gaudio fan said I hope he gets a fastcourt gimp in the 1st round, and then he saw Cañas the opponent and his words were apart from a few expletives. "No, no, no not f***ing him, no way that's bullshit and so on". He likes Cañas well, but he didn't want to see that in the 1st round.
Yes, that 1st round match was sad.

Especially, when I looked at the bottom quarter after that.

I was sad because I seriously thought Rodduck would suck and make the SF, somehow. Luckily, Tim stole the spot.

Chloe le Bopper
11-23-2004, 02:43 AM
I think that I had Costa in the semis of RG. How was I supposed to know that he'd lose to Malisse?

Tennis Fool
11-25-2004, 05:11 AM
Can't wait until his 2005 predictions.