MensTennisForums.com - View Single Post - Diary of Steven Martens @ Wimbledon 2003
View Single Post
post #4 of (permalink) Old 07-04-2003, 06:10 AM Thread Starter
AntennA
Registered User
 
AntennA's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Brussels, Belgium
Age: 37
Posts: 627
                     
Re: Diary of Steven Martens @ Wimbledon 2003

HET DAGBOEK VAN STEVEN MARTENS. Russische roulette

Velen vragen zich af waarom men zoveel namen met ,,o's'' en ,,a's'' in het juniorentornooi terugvindt. We hebben het dan over de dominantie van de voormalige Oostbloklanden. Vooral de Russen zijn goed vertegenwoordigd in het jongerencircuit. De reden hiervoor dient niet ver gezocht. In Rusland zijn er heel veel ouders die hun huis verkopen om hun zoon of dochter te kunnen laten tennissen. Wat die mensen veel te weinig beseffen is dat het niet iedereen gegeven is mee te draaien aan de top. Russische ouders zien alleen maar naar de Kournikova's en de Kuznetsova's maar vergeten dat bijzonder veel jongeren nooit op de hoogste sport van de ladder geraken. Het resultaat laat zich raden: heel wat gezinnen worden geconfronteerd met een sociaal drama.

Je kind laten tennissen is bijzonder duur. Met twee miljoen oude Belgische franken aan reiskosten kom je echt niet toe. Tennis is nog steeds geen democratische sport. Wanneer je het op recreatieve wijze beoefent valt het best mee maar eens je een bepaald niveau hebt bereikt dient een pak geld neergeteld tenzij de federatie of een sponsor je hierbij helpt. Hopelijk beseffen zij die eraan beginnen ook dat niet alleen reiskosten dienen betaald maar dat ook de coach op een vergoeding wacht.

Wat velen uit het oog verliezen is dat met geld niet alles te koop is. De beginnende tennisser dient bovendien over de nodige dosis wilskracht te beschikken. Het verschil met de Westerse federaties is groot. Die hebben geld. In Rusland en de omliggende landen is dat niet het geval.

Het juniorencircuit telt heel veel gelijkenissen met dat van de senioren. Ook hier wordt in verschillende categorieën gespeeld en zijn er ook Grand Slams waar er een pak meer punten te verdienen zijn zodat het belang ervan niet kan worden onderschat. De meeste kinderen spelen tussen de zestien en de twintig tornooien per jaar.

Hier op Wimbledon draait Kirsten Flipkens behoorlijk mee. Ik heb het al eerder gezegd en blijf herhalen dat we al blij mogen zijn wanneer zij een tweede Sabine Appelmans wordt. Even goed doen als Clijsters of Henin is haast onmogelijk. We moeten niet te hoog van de toren blazen met onze Belgische tennisjeugd maar het is ook niet nodig om te gaan wanhopen.


04/07/2003 Steven Martens

©Copyright De Standaard
AntennA is offline  
 
 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome